Technisch specialist autoschadeherstel

Technisch specialist autoschadeherstel

Je spoort ingewikkelde storingen en defecten op aan personenauto’s en verhelpt deze.

Opleiding

 • Je leert complexe schades inschatten en diagnoses stellen. Oftewel, wat is er aan de hand en wat moet er gebeuren? Je leert onderdelen monteren en demonteren. Je krijgt les in de elektronische systemen in de voertuigen en leert elektronische problemen op te lossen. Je maakt kennis met voertuigen met benzine en diesel, maar ook met hybride en elektrische voertuigen. Je sleutelt en repareert veel aan auto’s, maar deze opleiding is veel meer dan dat. 

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bbl
  Leerweg bbl
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  10 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied
  Goede kans op een leerbaan

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als technisch specialist autoschadeherstel werk je alleen of samen met collega’s op de montageafdeling van een schadeherstelbedrijf.
  Of eigenlijk is het de montage- en demontageafdeling, want voertuigen worden er uit elkaar gehaald en in elkaar gezet.
  Als een voertuig met schade wordt binnengebracht, bekijk je wat er precies aan de hand is.
  Daarna repareer je, eventueel samen met collega’s, het voertuig. Nadat het voertuig (of onderdelen ervan) zijn gespoten door de autospuiter, komt het terug op jouw afdeling.
  Je bouwt het voertuig op en vervangt de beschadigde delen. Vaak moet je daarbij ook de elektronische systemen (zoals de koplamphoogteregeling) opnieuw instellen.
  Voordat je het voertuig klaar meldt voor aflevering, moet je er zeker van zijn dat hij weer helemaal werkt zoals het moet. Je hebt een zelfstandige functie en jij kunt vooral de complexe storingen en defecten oplossen. 

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken