Technisch specialist autoschadeherstel

Je spoort ingewikkelde storingen en defecten op aan personenauto’s en verhelpt deze.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Mobiliteit en transport
Richting
Carrosserie
Code
25885

Opleiding

Je leert complexe schades inschatten en diagnoses stellen. Oftewel, wat is er aan de hand en wat moet er gebeuren? Je leert onderdelen monteren en demonteren. Je krijgt les in de elektronische systemen in de voertuigen en leert elektronische problemen op te lossen. Je maakt kennis met voertuigen met benzine en diesel, maar ook met hybride en elektrische voertuigen. Je sleutelt en repareert veel aan auto’s, maar deze opleiding is veel meer dan dat. 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als technisch specialist autoschadeherstel werk je alleen of samen met collega’s op de montageafdeling van een schadeherstelbedrijf. Of eigenlijk is het de montage- en demontageafdeling, want voertuigen worden er uit elkaar gehaald en in elkaar gezet.
Als een voertuig met schade wordt binnengebracht, bekijk je wat er precies aan de hand is. Daarna repareer je, eventueel samen met collega’s, het voertuig. Nadat het voertuig (of onderdelen ervan) zijn gespoten door de autospuiter, komt het terug op jouw afdeling.
Je bouwt het voertuig op en vervangt de beschadigde delen. Vaak moet je daarbij ook de elektronische systemen (zoals de koplamphoogteregeling) opnieuw instellen.
Voordat je het voertuig klaar meldt voor aflevering, moet je er zeker van zijn dat hij weer helemaal werkt zoals het moet. Je hebt een zelfstandige functie en jij kunt vooral de complexe storingen en defecten oplossen. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In de mobiliteitssector zijn momenteel veel veranderingen aan de gang. Er komen steeds meer actieve rijhulpsystemen en software in nieuwe voertuigen. Daarnaast groeit het concept van slimme mobiliteit snel. Ook neemt het aantal hybride of volledig elektrische auto’s en zelfrijdende auto’s toe. Daardoor verandert de behoefte aan reparatie na schade. De werkzaamheden om schadeherstel goed uit te voeren, worden complexer en daarmee ook uitdagender.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  In elk schadeherstelbedrijf vind je autoschadeherstellers, autoschadetechnici, autospuiters en ook medewerker in de frontoffice. Zij zorgen ervoor dat beschadigde auto's weer als nieuw worden en veilig de weg op kunnen. Met de toenemende elektronica en software in moderne voertuigen is er steeds meer kennis nodig om schadeherstel goed uit te voeren. Daarom investeren schadeherstelbedrijven vaker in opleidingen van medewerkers. Want zij moeten het voertuig met een computer ‘uit kunnen lezen’. Medewerkers moeten aan de bestuurder kunnen uitleggen wat de schade is, hoe dit opgelost kan worden en hoeveel dit zal kosten.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Van vakmannen en -vrouwen binnen de schadeherstelsector verwacht jouw werkgever dat je goed uit de voeten kunt met allerlei auto’s. Van klassiekers tot de hightech auto’s van nu. Je kunt de software uitlezen, veiligheidssystemen kalibreren, de schade berekenen, de auto demonteren en de carrosserie herstellen (voorbewerken, spuiten, drogen, monteren en afwerken). Je leert al deze vaardigheden en wat je later in de praktijk gaat doen is afhankelijk van waar je goed in bent en je technische hart ligt. Wat je nodig hebt? Allereerst technische en ICT-kennis. Maar ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk. Want je werkt vaak in een team. En je moet de klant goed kunnen uitleggen wat er aan de hand is en hoe je het op gaat lossen. Je werkt dus met je handen én je hoofd. Je leert het vak onder begeleiding van een praktijkopleider in een werkplaats. Daar zijn meestal verschillende (auto)bruggen en een spuitcabine. De meeste leerlingen gaan aan de slag bij een schadeherstelbedrijf waar ze stage hebben gelopen of zijn opgeleid. Na je opleiding kun je je nog verder specialiseren door verschillende cursussen en vervolgopleidingen te doen.