Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Scooters, motoren, personenauto’s, bedrijfsauto’s, tractoren en andere mobiele werktuigen zitten ingewikkeld in elkaar. Maar als technisch specialist kennen alle soorten voertuigen geen geheimen meer voor jou.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je complexe mechanische en elektrotechnische storingen bij scooters, motoren, personenauto’s, bedrijfsauto’s en/of tractoren op kunt sporen en hoe je ze op kunt lossen. Je maakt je de systeemkennis eigen, die je nodig hebt voor dit beroep. Je leert werken met meet- en andere specialistische apparatuur.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 65%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen". Een student technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Rens en de volgende tekst verschijnt: "Student, Rens Goedhard". De scene gaat over naar Rody met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Rody Verhage". Ze bevinden zich in een autogarage. In beeld staat het volgende weergeven: "Voert complexe diagnose en reparatiewerkzaamheden uit aan alle soorten voertuigen."

Als eerste neemt Rens het woord.

Rens: Momenteel zit ik in het tweede jaar en ik loop stage bij autobedrijf Maas in Nieuwkoop.

Beschrijver: Na Rens gaat het woord naar Rody.

Rody: We verkopen en maken personenauto's en we doen diagnoses aan auto's.

Beschrijver: Rens neemt nu een selfie-video op voor een auto. De motorkap van de auto is open. We horen Rens. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de camera van SBB. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van de garage. Er staan diverse auto's in de garage die gerepareerd worden.

Rens: Hallo, ik ben Rens. Ik ben bezig aan deze auto. Die hebben we net opgehaald omdat die gestrand was met een lege accu.

Op een dag voer ik onderhoudsbeurten uit, doe ik reparaties zoals het vervangen van een dynamo. En stel ik diagnoses en dan gaan we daarmee verder. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in auto's. Die leer je nu vanbinnen en van buiten kennen. De techniek vind ik altijd mooi.

Beschrijver: Rody en Rens staan bij de motor van een auto. Rody geeft uitleg aan Rens. Daarna vertelt hij over zijn werkervaringen. In de volgende scene staat een auto op een burg. Rens en Rody bekijken de remblokken van de auto. We horen Rody tegen Rens.

Rody: Vliegt die in de brand of iets. Daarom mag je hier nooit koelwater bijvullen. Je moet eerst een speciale procedure volgen voordat je daar koelwater bijgooit.

Het begeleiden van een student is best lastig. Je weet natuurlijk niet wat voor student je hebt. Maar het belangrijkst is alles samen nakijken. En vertellen wat hij wel goed doet en wat hij niet goed doet.

Kijk, de remblokken zijn inderdaad te dun.

Beschrijver: We horen Rens tegen Rody.

Rens: Is flink versleten.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Rody. In de volgende scene zit Rens achter een laptop en kijkt Rody mee. Daarna geeft hij feedback over Rens.

Rody: Dus die moeten vervangen worden. Nu mag je hem bijvullen als de test goed is.

Ik vind Rens een heel goede stageloper. Heel zelfstandig en nieuwsgierig. Hij leert makkelijk. Hij doet het bijna altijd goed dus ik hoef hem weinig op zijn donder te geven.

Beschrijver: Rens reageert op Rody. De video komt aan een einde.

Rens: Gelukkig. Veel lol erin.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "gebruikt moderne test, meet en diagnose apparatuur", "voert onderhoud, diagnoses en complexe reparaties uit aan", "bedrijfsauto's", "personenauto's", "bulldozers", "shovels", "graafmachines". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen" met daaronder de benodigde skills: "autoliefhebber", "techneut", "verantwoordelijk", "service gericht", "communicatief". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als technisch specialist los je de grotere problemen op aan scooters, motoren, personenauto’s, bedrijfsauto’s en/of tractoren en weet je alles van de computersystemen in de voertuigen. Je bent de technische contactpersoon tussen de klant en het bedrijf. Je zorgt voor een fijne relatie. Je stelt diagnoses aan voertuigen en overtuigt klanten van de noodzaak van bepaalde reparaties. Je bent servicegericht en onderzoekend.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 99%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In de wereld van auto's, bedrijfsauto’s, motorfietsen, scooters en allerlei mobiele machines is veel aan het veranderen. Nieuwe voertuigen hebben veel slimme onderdelen, zoals elektronica en software. Ook zijn er steeds meer elektrische voertuigen en voertuigen die zelf kunnen rijden. Auto's die je samen met anderen kunt gebruiken worden ook populairder. Daardoor verandert de vraag naar onderhoud en reparaties. Kleine werkplaatsen vinden dit soms lastig en moeten slimme manieren vinden om met deze veranderingen om te gaan. Ze doen dat bijvoorbeeld door samen te werken met anderen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    In voertuigen en mobiele machines zit tegenwoordig veel technologie, zoals communicatiesystemen, software, en elektronica. Dit betekent dat het werk van mensen die repareren ook verandert. Het repareren van een elektrisch voertuig is heel anders dan het repareren van een voertuig die op benzine of diesel rijdt. Er komt meer werk bij kijken dat te maken heeft met computers in plaats van met gewone mechanische onderdelen. Werkplaatsen moeten nu ook goed begrijpen hoe deze computersystemen werken en gebruik maken van de data die je eruit kunt halen. Binnenkort zal het werk in de werkplaats ook anders zijn door meer gebruik van automatisering en robots voor simpele klusjes. En mensen die hun voertuig laten maken, verwachten goede service. Ze weten vaak al veel over wat ze willen omdat ze online naar informatie hebben gezocht.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    In de mobiliteitssector is er veel vraag naar mensen die goed zijn met techniek en computers. Je moet precies kunnen werken en handig zijn. Je moet het leuk vinden om technische problemen op te lossen. Goed kunnen praten met anderen is ook belangrijk. Want je werkt vaak samen in een team. En je moet goed met klanten kunnen praten. Je kunt op veel plekken werken, zoals in werkplaatsen of onderdelenwinkels. Er zijn ook kansen om door te groeien naar andere banen, zoals een salesmanager, accountmanager, teamleider of servicemanager.