Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen weet je veel van elektronica en elektrotechniek. Je werkt op de storings- of onderhoudsafdeling van een bedrijf. In deze baan kom je veel bij klanten. Je hebt dus een afwisselende baan waarbij je veel onderweg bent.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Opleidingscode
25308

Opleiding

Je leert gasinstallaties en luchtbehandeling- en klimaatinstallaties in bedrijf te stellen. Je leert de werking te controleren en installaties opnieuw instellen. Hoe je storingen opspoort en verhelpt leer je ook tijdens de opleiding tot monteur service en onderhoud installaties en systemen. Verder leer je adviseren, samenwerken, veilig werken en omgaan met klanten.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 87%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 38%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 60%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Monteur service en onderhoud installaties en systemen". Een student monteur service en onderhoud installaties en systemen spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als monteur service en onderhoud installaties en systemen aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Monteur service en onderhoud installaties en systemen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Dirk en de volgende tekst verschijnt: "Student, Dirk Halderman". De scene gaat over naar Gert-Jan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Gert-Jan Houweling". In de volgende scene is Dirk bezig met een installatie. In beeld staat het volgende weergeven: "De monteur service en onderhoud installaties en systemen installeert, vervangt, repareert, onderhoudt en controleert installaties voor gas, centrale verwarming en water."

Als eerste neemt Dirk het woord. Hij neemt samen met Gert-Jan een selfie-video op. Ze steken aan het eind van de video hun duim omhoog. Daarna geeft Dirk uitleg over zijn beroep voor de camera van SBB.

Dirk: We zijn hier in het opleidingscentrum. Dit is mijn leermeester Gert-Jan.

Een monteur doet onderhoud aan een ketel. Zodat er zo min mogelijk storingen optreden.

Beschrijver: Dirk is een installatie aan het schoonmaken. Gert-Jan geeft hem advies. We horen hem nu. Daarna legt hij uit wat belangrijk is voor het uitoefenen van dit beroep.

Gert-Jan: Ik zet altijd een bout erin voor het geval dat er wat vuil in de gasleiding valt.

Het is belangrijk dat je dus de techniek wel in je hebt. Zonder een technische knobbel wordt het erg lastig. Het omgaan met klanten is heel belangrijk.

Beschrijver: Na Gert-Jan komt Dirk aan het woord. In een volgende scene is Dirk bezig met een installatie. Hij vervolgt daarna zijn verhaal.

Dirk: Je vraagt of er problemen zijn. Je haalt alles uit elkaar en kijkt naar lekkages en veiligheid zoals een koolmonoxide lekkage. En je zorgt dat alles goed achtergelaten wordt als je deur uitloopt.

Zorgen dat het rubbertje altijd aan is, zodat er geen gassen kunnen ontsnappen.

Oudere mensen zitten weleens om een praatje verlegen. Ze vragen dan of je een kopje koffie wilt drinken. Dan kom je bijna niet meer weg.

Beschrijver: Gert-Jan geeft Dirk advies terwijl hij aan de installatie werkt.

Gert-Jan: Dat ringetje moet straks aan de bovenkant. Vast is vast.

Beschrijver: We horen nu Dirk. In de video pakt hij een meetapparaat en sluit die aan op de installatie.

Dirk: We gaan nu meten op gaslekkage.

Beschrijver: Na Dirk komt Gert-Jan aan het woord. In de volgende scene horen we hem uitleg geven aan Dirk. Dirk reageert daarop en we horen Gert-Jan weer.

Gert-Jan: Dirk is leergierig en fanatiek. Hij pakt de dingen snel op. Ook de dingen die je hem leert. Daar doet hij wat mee. Hij maakt fouten en dat geeft niet. Dat mag.

Als je dan klaar bent met je onderhoud en je meet het gaslek, dan weet je in ieder geval dat het in jouw handelingen gezeten heeft.

Dirk: Het zit gewoon ergens hierin.

Gert-Jan: Dan is het wat makkelijker te vinden. Dopje erop. Dat is ook belangrijk. Het moet allemaal weer exact zo teruggebracht worden zoals het was.

Beschrijver: We horen nu Dirk over Gert-Jan.

Dirk: Gert-Jan weet best veel van het vak af. Hij heeft ook heel veel geduld met me. Hij zorgt wel dat ik er kom.

Beschrijver: Gert-Jan neemt vervolgens het woord over van Dirk. Ondertussen laten de beelden zien hoe Dirk de behuizing van de installatie erop schroeft. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Gert-Jan: Het is hartstikke leuk om jonge mensen het vak waar je passie voor hebt te leren.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Monteur service en onderhoud installaties en systemen". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "weet hoe installaties in elkaar zitten", "monteert, installeert en repareert", "zorgt dat er veilig gewerkt wordt", "houdt zich goed aan de afspraken", "werkt op verschillende locaties". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Monteur service en onderhoud installaties en systemen" met daaronder de benodigde skills: "handig en nauwkeurig", "technisch inzicht", "georganiseerd", "oplettend en klantgericht", "leergierig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen weet je alles van onder andere installaties voor gas, centrale verwarming en water. Maar ook van airco’s en warmte-terugwin-installaties. Je werkt bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling. Eigenlijk ben je altijd actief bezig. Met installaties vervangen, repareren, onderhouden en controleren. Je hebt genoeg vakkennis om zelf elke keer de juiste beslissing te nemen. Je werkt veilig en je controleert altijd of een installatie weer goed werkt.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.