Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Jij zorgt ervoor dat medische hulpmiddelen in ziekenhuizen technisch perfect zijn en helemaal bacterievrij. Je reinigt, desinfecteert, steriliseert en verpakt instrumenten.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Gezondheidstechnisch vakmanschap
Code
25629

Opleiding

Je leert instrumenten kennen en aan welke regels je je moet houden om ze te reinigen, ontsmetten, steriliseren en verpakken. Je leert samenwerken en communiceren, want dat is belangrijk bij dit werk.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 88%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker steriele medische hulpmiddelen"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker steriele medische hulpmiddelen". Een student medewerker steriele medische hulpmiddelen spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als medewerker steriele medische hulpmiddelen aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker steriele medische hulpmiddelen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Arno en de volgende tekst verschijnt: "Student, Arno Evegaars". De scene gaat over naar Pieter met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Pieter Dijkgraaf". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt op de centrale sterilisatieafdeling van een ziekenhuis of in een sterilisatiebedrijf." Ze dragen beiden ziekenhuiskleding. Op de beelden loopt Arno met een kar vol medische middelen.

Als eerste komt Arno aan het woord. Hij neemt een selfie-video op. In de ruimte waarin hij staat, staan verschillende machines. In de volgende scene stelt hij zichzelf voor, voor de camera van SBB. In de video wordt ondertussen de autoclaaf getoond.

Arno: Ik ben Arno en dit is mijn werkplek vandaag. De desinfectieruimte.

Ik ben Arno Evegaars, student aan het Summa College in Eindhoven. Daar doe ik de opleiding steriele medische hulpmiddelen. We zijn nu in het Amphia Ziekenhuis Langendijk in Breda. Wij zorgen voor transport vanaf de OK naar onze afdeling. Dan gaat naar de desinfectieruimte. Daar doen we het voorreinigen en desinfecteren. Van daaruit gaat het naar onze reine ruimte, waar we alles assembleren. Vervolgens gaan we het steriliseren. Dat doen we in de autoclaaf. Als het proces goed is gegaan, geven we het vrij en zorgen wij weer voor transport naar de OK.

Beschrijver: Na Arno neemt Pieter het woord. Op de beelden maakt Pieter een onderdeel schoon met behulp van een apparaat.

Pieter: Wat doen wij op de sterilisatieafdeling? Wij verzorgen het hele steriele pakket van het ziekenhuis. Wat ik belangrijk vind dat een student meekrijgt is vertrouwen van de begeleider en dat hij zelfstandig leert werken.

Beschrijver: Arno geeft feedback over Pieter.

Arno: Ik vind Pieter een relaxte kerel. Hij begeleidt me goed. We gaan goed met elkaar om, hebben goed contact. Het is echt een toffe stage.

Beschrijver: Pieter vult Arno verder aan. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Pieter: Het is belangrijk dat het klikt. Er is gewoon een klik. Dat maakt het allemaal makkelijker en leuker natuurlijk. Als Arno afstudeert in februari dan hoop ik hem zeker hier als collega te kunnen houden. Dat zou een aanwinst voor de afdeling zijn.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker steriele medische hulpmiddelen". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "reinigt en desinfecteert medische hulpmiddelen", "steriliseert medische hulpmiddelen", "bewaakt technische staat apparatuur", "bewaakt voorraad verbruiksmaterialen", "zorgt voor transport". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker steriele medische hulpmiddelen" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "gestructureerd", "zorgvuldig en precies", "kwaliteitsgericht". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

In een ziekenhuis worden mensen onderzocht, geopereerd en verzorgd. Daarbij zijn medische hulpmiddelen nodig. Deze moeten na gebruik gereinigd en ontsmet worden. Hierdoor kunnen ze opnieuw gebruikt worden. Je zorgt voor het vervoer van  de medische hulpmiddelen worden vervoerd van bijvoorbeeld de operatiekamer naar de CSA (centrale sterilisatie afdeling). Je reinigt, desinfecteert en steriliseert medische hulpmiddelen. Dit gebeurt altijd volgens vaste regels. Je zorgt ervoor dat er genoeg steriele medische hulpmiddelen in het magazijn liggen en dat de kwaliteit ervan goed is.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector