Tandtechnicus prothese

Tandtechnicus prothese

Niet voor iedereen blijft het gebit tot op hoge leeftijd goed. Het is dus zeer regelmatig nodig om tanden of kiezen te vervangen door prothesen.

Opleiding

 • Je leert hoe je kunstgebitten maakt en hoe de mond daarop kan worden voorbereid. Je leert werken met 3D programma’s op de computer om prothesen te ontwerpen. Het kan gaan om hele gebitten, maar ook om onderdelen daarvan. Je leert werken met de materialen en gereedschappen die nodig zijn.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg: bol bbl
  Leerweg bol
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  6.6
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  53%
  Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  Goede kans op werk
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Leerweg bbl
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  6.4
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  76%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  96%
  Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  Goede kans op werk
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 14

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als tandtechnicus prothese maak je kunstgebitten. Het kan gaan om een heel kunstgebit of om een gedeelte daarvan. Je werkt heel nauwkeurig. Wat je maakt moet goed zitten en mooi zijn. Ook als je onder tijdsdruk werkt. Je werkt voor orthodontisten, tandartsen of kaakchirurgen. Soms kun je een opdracht niet uitvoeren. Dan bedenk je een goed alternatief. Hierover overleg je met de opdrachtgever. Ook maak je de planning van het werk. Je werkt zelfstandig. Je bent stressbestendig. Je kunt goed overleggen met opdrachtgevers en je leidinggevende.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op werk

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken