Handhaver toezicht en veiligheid Generieke opsporing (domein VI)

Ben je  een speurneus? Dan ben je vast geschikt voor de opleiding handhaver met specifiek opsporingsbevoegdheden. Je werkt voor marechaussee, politie of de douane.  

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert hoe het strafrecht in elkaar zit. Je leert hoe je een proces-verbaal kunt opmaken. Je leert gesprekstechniek toepassen. 

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 73%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op stage Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

De handhaver toezicht en veiligheid generieke opsporing is altijd werkzaam voor een landelijke opsporingsdienst. De werkzaamheden van de handhaver generieke opsporing zijn bij iedere organisatie anders. Een aantal voorbeelden van hun werkzaamheden zijn arrestantenzorg, rijksrecherche, douane en justitie. Je beschikt over veel speciale bevoegdheden, enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Personen staande houden
 • Personen aanhouden
 • Opmaken van een proces-verbaal.
 • Iedere plaats betreden
 • Zaken in beslag nemen

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De vraag naar handhavers is groot en zal in de komende jaren groot blijven. Dat komt door de toenemende behoefte aan veiligheid op straat, bij festivals en bij objecten en doordat oudere werknemers met pensioen gaan.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Het is fysiek werk en je werkt ook met technologie die je helpt bij handhaving. Denk daarbij aan apps die data gebruiken waarmee je kunt zien op welke plaatsen in een stad het druk is.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  In de toekomst zul je nog meer ondersteund worden door data en technologie. Als handhaver kun je werken bij een gemeente of een andere organisatie zoals een natuurorganisatie, de douane of het openbaar vervoer. De kansen op een baan verschillen per domein.