Handhaver toezicht en veiligheid Generieke opsporing (domein VI)

Opleiding

Ben je een speurneus? Dan ben je vast geschikt voor de opleiding handhaver met specifiek opsporingsbevoegdheden. Je werkt voor marechaussee, politie of de douane.  

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe het strafrecht in elkaar zit. Je leert hoe je een proces-verbaal kunt opmaken. Je leert gesprekstechniek toepassen.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bol
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 73%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Suus Lemson en praktijkopleider Jurre Schaap over het vak van Handhaver Toezicht en Generieke opsporing.

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst: De Handhaver Toezicht en Generieke opsporing werkt voor een landelijke opsporingsdienst zoals de Koninklijke Marechaussee, politie of de douane

Student Handhaver Toezicht en Generieke opsporing Suus Lemson staat met een fiets in haar hand op straat in een woonwijk. Ze draagt een donkerblauw uniform met daarop de tekst: 'Handhaving stagiaire'.

SUUS LEMSON: "Ik doe de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid en ik loop stage bij de politie in Rotterdam.”

Praktijkopleider Jurre Schaap staat op een parkeerplaats met politieauto’s.

JURRE SCHAAP: “Mijn functie is wijkagent in Rotterdam Delfshaven voor de politie Rotterdam en ik begeleid studenten van HTV-opleidingen bij het politiewerk buiten op straat.”

SUUS: “Je bent onder andere bezig met meldingen afhandelen toezicht houden en een procesverbaal uitschrijven.”

Suus en Jurre lopen langs een geparkeerde auto.

SUUS (TEGEN PERSOON IN GEPARKEERDE AUTO): “Goedemiddag mevrouw, ik zie dat u op een laden en lossen-plek staat geparkeerd, maar dat mag niet. Hier gaat u een bekeuring voor krijgen.”

JURRE (TEGEN DE CAMERA): “We nemen de student mee tijdens onze werkzaamheden op straat maar daarnaast laten we de student kennismaken met verschillende andere afdelingen bij de politie.”

Beeldtekst:

Bijvoorbeeld bij de Koninklijke Marechaussee of douane of bij de zeehavenpolitie

Suus en Jurre staan voor een politiewagen en even later staan zij op een boot van de kustwacht.

(VROLIJKE MUZIEK)

SUUS (TEGEN DE CAMERA): “De uitdagingen die ik tegen ben gekomen is iemand die agressief is. Dan moet je rustig blijven en goed helder kunnen nadenken over hoe je gaat handelen. En dat is best lastig.”

Suus en Jurre gaan het gesprek aan met iemand die aan een picknicktafel zit in een klein park. De vrouw heeft een bierflesje, draagt een trui met opgetrokken capuchon en gebaart wild.

SUUS (TEGEN DE VROUW): “Ga maar even zitten mevrouw.”

JURRE (TEGEN DE CAMERA): “Ik vind het vooral belangrijk dat de student leert om zelf gewoon gesprekken aan te gaan. Dus ik laat vooral de studenten altijd zelf het gesprek doen. Zolang het veilig gaat, kunnen ze dat makkelijk doen en leren ze ook omgaan met verschillende weerstanden. En daarnaast vind ik vooral het stukje veiligheid heel belangrijk. Dus ik kijk altijd met de studenten over de schouder mee. Een student komt in heel veel verschillende situaties terecht. Bijvoorbeeld een drukke winkelstraat, dus daar moeten ze mee om kunnen gaan. En daarnaast zoeken we gewoon studenten die fysiek goed en sportief zijn omdat het politiewerk best wel wat van je vraagt.”

Suus is in een sportzaal, waar ze over een parcours rent met gymtoestellen als obstakels waar ze overheen moet springen. Ze filmt zichzelf en praat tegen de camera.

SUUS (IN VLOG): “De conditie moet op en top zijn en daarom kun je dit parcours oefenen.”

Suus staat weer bij de fiets op straat.

SUUS (TEGEN DE CAMERA): “Ik heb een goede dag als ik iemand heb geholpen. Dat kan zijn bij een reanimatie of als iemand de weg niet weet.”

Suus en Jurre fietsen samen over straat.

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Vakfacts Handhaver Toezicht en Generieke opsporing

-houdt toezicht in het werkgebied

-handelt strafbare feiten af

-werkt samen met externe partners

-surveilleert en voert gerichte controles uit

Skills Handhaver Toezicht en Generieke opsporing

-communicatief

-zorgvuldig

-samenwerken

-overtuigend

-hulpverlenend

-stressbestendig

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt, met als bijschrift: ‘maakt werk van praktijkleren’.

Beroep

De handhaver toezicht en veiligheid generieke opsporing is altijd werkzaam voor een landelijke opsporingsdienst. De werkzaamheden van de handhaver generieke opsporing zijn bij iedere organisatie anders. Een aantal voorbeelden van hun werkzaamheden zijn arrestantenzorg, rijksrecherche, douane en justitie. Je beschikt over veel speciale bevoegdheden, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Personen staande houden
  • Personen aanhouden
  • Opmaken van een proces-verbaal
  • Iedere plaats betreden
  • Zaken in beslag nemen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De vraag naar handhavers is groot en zal in de komende jaren groot blijven. Dat komt door de toenemende behoefte aan veiligheid op straat, bij festivals en bij objecten en doordat oudere werknemers met pensioen gaan.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Het is fysiek werk en je werkt ook met technologie die je helpt bij handhaving. Denk daarbij aan apps die data gebruiken waarmee je kunt zien op welke plaatsen in een stad het druk is.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    In de toekomst zul je nog meer ondersteund worden door data en technologie. Als handhaver kun je werken bij een gemeente of een andere organisatie zoals een natuurorganisatie, de douane of het openbaar vervoer. De kansen op een baan verschillen per domein.