Handhaver toezicht en veiligheid milieu, welzijn en infrastructuur (domein II)

Opleiding

Ben je een milieuliefhebber dan past dit goed bij jou. Maar er is meer dan natuur en milieu. Je houdt je ook bezig met handhaving op het gebied van arbeidsinspectie, voedsel & waren controles, dierenwelzijn, openbare gezondheid, fysieke leefomgeving en infrastructuur.  

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding tot handhaver toezicht en veiligheid milieu, welzijn en infrastructuur (domein II) krijg je vakken als surveilleren, sanctionerend optreden (bekeuren), omgaan met agressie en wetten en regels. Natuurlijk leer je ook samenwerken in een team en samenwerken met andere organisaties. Je leert personen staande houden, personen aanhouden, opmaken van een proces-verbaal en zaken in beslag nemen. Er is ook veel aandacht voor gesprekstechnieken. 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Rob Zwarts en praktijkopleider John Hulst over het vak van Handhaver Toezicht en Veiligheid Milieu, Welzijn en Infrastructuur, Domein 2.

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Handhaver Toezicht en Veiligheid Milieu, Welzijn en Infrastructuur (Domein 2)

Student: Rob Zwarts

Praktijkopleider: John Hulst

Rob en John staan bij een uitzichtpunt. John wijst Rob op iets in de verte.

Beeldtekst:

Spoort milieumisdrijven op, bevordert het naleven van wetten en regels en treedt handhavend op

ROB ZWARTS: "Mijn naam is Rob Zwarts, ik doe de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid en ik loop stage bij Staatsbosbeheer."

JOHN HULST: "Mijn naam is John Hulst, ik ben praktijkbegeleider bij Staatsbosbeheer voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. Staatsbosbeheer is een van de grootste beheerders van natuurgebieden in Nederland."

Rob staat in een natuurgebied.

ROB: "De werkzaamheden waar ik vooral mee bezig ben in mijn stagetijd, is handhaven, dus denk aan bijvoorbeeld loslopende honden en afvaldump. Maar daarnaast ben je ook bezig met gastheerschap. Dus de mensen vertellen hoe het gaat in de natuur, waar ze mooi kunnen lopen en als ze nog vragen hebben over bijvoorbeeld de handhaving, daar natuurlijk gewoon op antwoorden."

JOHN: "Wij zorgen ook dat mensen, zeker in deze tijd, op de paden blijven en niet buiten de paden gaan, wat verstoring voor de natuur mee kan brengen. Zeker in het broedseizoen dat nu aan de gang is."

Rob filmt zichzelf en John terwijl ze door de natuur lopen.

ROB (IN DE VLOG): "Mijn naam is Rob Zwarts, dit is John. En wij zijn bezig met de handhaving in het Diepsterbos."

JOHN: "Rob is een sociale, leergierige student die ook weet wat er in de gebieden speelt en het gastheerschap invult, zoals mensen aanspreken om uitleg te geven over wat er in de natuurgebieden te zien is. Maar ook mensen aanspreken over dingen die niet kunnen."

John en Rob houden een man op een fiets aan. In een mandje achterop de fiets zit een wit hondje.

JOHN: "Goedemiddag meneer, u is bekend dat dit een wandelgebied is?"

ROB: "Het lastigste vind ik, denk ik, soms de reactie van de mensen die je een boete moet geven. Ik kan best wel tegen een opmerking, maar soms gaat het een beetje te ver, vind ik. Maar daar leer je ook gewoon mee om gaan in je stage natuurlijk."

Beeldtekst:

Vakfacts Handhaver Toezicht en Veiligheid Milieu, Welzijn en Infrastructuur (Domein 2)

- houdt toezicht in het werkgebied

- handelt strafbare feiten af

- werkt samen met externe partners

Skills Handhaver Toezicht en Veiligheid Milieu, Welzijn en Infrastructuur (Domein 2)

- communicatief

- zorgvuldig

- samenwerken

- overtuigend

- hulpverlenend

- stressbestendig

Dit is een productie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt, met als bijschrift: Wij leiden vakmensen op.

Beroep

Je handhaaft natuur, milieu, voedselcontroles, gezondheid, leefomgeving en infrastructuur. Als handhaver toezicht en veiligheid milieu, welzijn en infrastructuur (MWI) ben je meestal werkzaam voor een provincie of natuurorganisatie. De werkzaamheden van deze handhaver zijn bij iedere organisatie anders. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:

  • Boswachters
  • Bouw en woningtoezicht
  • Milieu inspecteurs
  • Handhavers op het water
  • Rijkswaterstaat
  • Voedsel- en Warenautoriteit

Je houdt je bezig met de opsporing van (economische) milieudelicten, het bevorderen van naleving van wetten en regels bij bedrijven en waar nodig handhavend optreden. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De vraag naar handhavers is groot en zal in de komende jaren groot blijven. Dat komt door de toenemende behoefte aan veiligheid op straat, bij festivals en bij objecten en doordat oudere werknemers met pensioen gaan.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Het is fysiek werk en je werkt ook met technologie die je helpt bij handhaving. Denk daarbij aan apps die data gebruiken waarmee je kunt zien op welke plaatsen in een stad het druk is.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    In de toekomst zul je nog meer ondersteund worden door data en technologie. Als handhaver kun je werken bij een gemeente of een andere organisatie zoals een natuurorganisatie, de douane of het openbaar vervoer. De kansen op een baan verschillen per domein.