Handhaver toezicht en veiligheid milieu, welzijn en infrastructuur (domein II)

Ben je een milieuliefhebber dan past dit goed bij jou. Maar er is meer dan natuur en milieu. Je houdt je ook bezig met handhaving op het gebied van arbeidsinspectie, voedsel & waren controles, dierenwelzijn, openbare gezondheid, fysieke leefomgeving en infrastructuur.  

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Tijdens de opleiding tot handhaver toezicht en veiligheid milieu, welzijn en infrastructuur (domein II) krijg je vakken als surveilleren, sanctionerend optreden (bekeuren), omgaan met agressie en wetten en regels. Natuurlijk leer je ook samenwerken in een team en samenwerken met andere organisaties. Je leert personen staande houden, personen aanhouden, opmaken van een proces-verbaal en zaken in beslag nemen. Er is ook veel aandacht voor gesprekstechnieken. 

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Je handhaaft natuur, milieu, voedselcontroles, gezondheid, leefomgeving en infrastructuur. Als handhaver toezicht en veiligheid milieu, welzijn en infrastructuur (MWI) ben je meestal werkzaam voor een provincie of natuurorganisatie. De werkzaamheden van deze handhaver zijn bij iedere organisatie anders. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:

  • Boswachters
  • Bouw en woningtoezicht
  • Milieu inspecteurs
  • Handhavers op het water
  • Rijkswaterstaat
  • Voedsel- en Warenautoriteit

Je houdt je bezig met de opsporing van (economische) milieudelicten, het bevorderen van naleving van wetten en regels bij bedrijven en waar nodig handhavend optreden. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De vraag naar handhavers is groot en zal in de komende jaren groot blijven. Dat komt door de toenemende behoefte aan veiligheid op straat, bij festivals en bij objecten en doordat oudere werknemers met pensioen gaan.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Het is fysiek werk en je werkt ook met technologie die je helpt bij handhaving. Denk daarbij aan apps die data gebruiken waarmee je kunt zien op welke plaatsen in een stad het druk is.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    In de toekomst zul je nog meer ondersteund worden door data en technologie. Als handhaver kun je werken bij een gemeente of een andere organisatie zoals een natuurorganisatie, de douane of het openbaar vervoer. De kansen op een baan verschillen per domein.