Doktersassistent

Als doktersassistent zorg je ervoor dat alles soepel verloopt in de praktijk waarin je werkt. Telefonisch of aan de balie help je patiënten die vragen hebben.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert afspraken maken en de patiëntenadministratie doen. Je helpt de arts bij sommige onderzoeken. Je leert hoe je zelf eenvoudige handelingen kunt uitvoeren bij patiënten. En natuurlijk leer je om patiënten te woord te staan en te informeren.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 34%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Doktersassistent"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Doktersassistent". Een student doktersassistent spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als doktersassistent aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Doktersassistent". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Manuela en de volgende tekst verschijnt: "Student, Manuela van der Velde". De scene gaat over naar Patricia met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Patricia Joosen". In beeld staat het volgende weergeven: "Assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling en de administratie." In de video voert ze een test uit bij een bejaarde.

Als eerste kome Manuela aan het woord. Ondertussen komt het bord van haar werkgever in beeld met daarop "Amphia Ziekenhuis, locatie Langendijk".

Manuela: Ik ben Manuela. Ik volg de opleiding doktersassistent. Ik loop nu stage in het Amphia in Breda, op de polikliniek geriatrie.

Beschrijver: Na Manuela gaat het woord naar Patricia. Op de beelden helpen Patricia en Manuela een patiënt.

Patricia: Geriatrie is een specialisme dat gericht is op ouder wordende mensen. En alle problemen die daarmee te maken hebben. Dat kan zijn op lichamelijk gebied. Dat kan zijn op psychisch gebied. Maar ook op functioneel en sociaal gebied.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Manuela. Op de beelden bekijkt ze ondertussen het oor van een patiënt.

Manuela: Als ik begin op mijn stage dan kijk ik eerst wat er op de planning staat. De planning verschilt per dag. De ene keer heb je veel handelingen qua bloeddruk meten, hartfilmpjes maken en visustesten. De andere dag heb je weer veel geheugentesten. Het verschilt echt per dag wat je doet.

Ik vind het heel leuk om hier werken. Ik leer hier heel veel. Ik vind de begeleiding fijn omdat ik veel zelf mag en kan doen en veel leer.

Beschrijver: In deze scene geeft Patricia uitleg aan Manuela.

Patricia: Dit apparaatje gebruik je om te kijken hoeveel urine er in de blaas achterblijft. Kijk...

Beschrijver: Patricia demonstreert hoe het apparaat werkt. We horen Manuela.

Manuela: Ja, ik voel het. Het is ook heel afwisselend en dat is juist wat ik heel leuk vind. Met mijn stagebegeleider is het gezellig op een goede manier en daar leer ik ook veel van.

Beschrijver: Het woord gaat naar Patricia. Daarna gaat de video naar een afsluiting.

Patricia: Je kunt heel zelfstandig werken. Daarom geven we je ook wat meer ruimte om dingen zelf uit te zoeken en te ontdekken. Wat we vooral heel fijn aan je vinden is hoe je omgaat met de patiënten.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Doktersassistent". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verwerkt patiëntgerelateerde informatie", "geeft voorlichting en advies", "voert medisch-technische handelingen uit", "zorgt voor planning en administratie", "werkt aan kwaliteit en deskundigheid", "assisteert bij uitvoering van medische verrichtingen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Doktersassistent" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "gestructureerd", "zorgvuldig", "inlevingsvermogen", "sociaal", "geduldig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied. Je werkt zorgvuldig, of het nu om onderzoeken gaat of om het bijhouden van de administratie. Je hebt veel contact met patiënten. Je ontvangt ze niet alleen, maar stelt ze ook gerust.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Als assistent in de gezondheidszorg staat het contact met patiënten centraal. Contact met patiënten verloopt steeds vaker digitaal. Denk bijvoorbeeld aan het elektronische patiëntendossier, een e-consult, of andere manieren van online contact met de patiënt. Als apothekersassistent, tandartsassistent of doktersassistent werk je altijd in teamverband. Dat doe je bijvoorbeeld in een apotheek, praktijk of ziekenhuis. Het is verantwoordelijk werk. Vaak wordt er zelfstandigheid van je verwacht. Vanzelfsprekend wil je de patiënt zo goed mogelijk helpen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Doktersassistenten zijn steeds meer de spin in het web. Zij coördineren het werk en hebben ondersteunende medische taken. De gezondheidszorg is voortdurend in beweging en doktersassistenten spelen een belangrijke rol in alle veranderingen. Bij huisartsen is er bijvoorbeeld sprake van meer digitalisering. Zoals e-consulten, elektronische patiëntendossiers en andere digitale contacten met de patiënt. De tandartsassistent werkt steeds vaker in een groter team en moet goed overweg kunnen met digitale technieken. Zo kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met mondscanners. Ook neemt de tandartsassistent preventietaken op zich en helpt bij ingrepen. Voor apothekersassistenten wordt communicatie en voorlichting aan patiënten steeds belangrijker. Werkzaamheden worden steeds meer ondersteund door digitalisering en automatisering, zoals een geneesmiddelen uitgifte automaat.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je bent communicatief sterk en vindt het leuk om contact met patiënten te hebben. Je staat open voor verandering in het werk. Je bent het gezicht voor de patiënt en samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden op de werkvloer. Je zet je digitale skills in om je werk goed uit te voeren.