Tandartsassistent

Als tandartssassistent ben je onmisbaar in de tandartsenpraktijk. Je bereidt de behandeling voor, je ontvangt de patiënten en je helpt de tandarts. Ben jij die gouden kracht?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert werken met de apparatuur en materialen die tandartsen gebruiken bij behandelingen. Je helpt de arts tijdens de behandeling, je leert welke behandelingen er zijn en hoe je daarbij kunt assisteren. Je leert hoe je afspraken inplant en hoe je de patiëntenadministratie bijhoudt.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 33%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 66%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 4%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Tandartsassistent"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Tandartsassistent". Een student tandartsassistent spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als tandartsassistent aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Tandartsassistent". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Sylvie en de volgende tekst verschijnt: "Student, Sylvie Kruijer". De scene gaat over naar Marien met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Marien Doevendans". Ze staan beiden in een tandartsenpraktijk. In beeld staat het volgende weergeven: "Ondersteunt een tandheelkundige specialist bij zijn op haar werk in de praktijk."

Marien is het tandvlees aan het bekijken van een patiënt en Sylvie zit bij de computer en voert de gegevens in. We horen als eerste Marien.

Marien: Even de tandvleesscore... Dat is een 1.

Beschrijver: Na Marien horen we Sylvie. Terwijl ze spreekt wordt er in de video ingezoomd op haar naamkaartje met daarop "Sylvie Kruijer" met daaronder "Tandartsassistente".

Sylvie: Het leuke aan mijn werk is dat het erg divers is. Ik assisteer afwisselend bij verschillende tandartsen. De ene dag bij de ene tandarts, andere dag bij de andere tandarts.

Beschrijver: Na Sylvie gaan we over naar Marien. Ondertussen worden er beelden getoond van Sylvie die de apparaten en materialen schoonmaakt. In de volgende scene ontvangen ze een patiënt. Na Marien horen we Sylvie.

Marien: Het belangrijkste is dat ze vóór de patiënt komt alles klaarzet. Dat alles schoon is en alles weer klaarstaat voor de volgende patiënt.

Goedemiddag.

Sylvie: Goedemiddag. Sylvie. Kom verder.

Beschrijver: Marien vervolgt zijn verhaal.

Marien: Je moet goed in een team kunnen werken en met mensen om kunnen gaan. Met je collega's en met je patiënten. Dat is heel divers dus dat vraagt nogal wat van je.

Beschrijver: Sylvie neemt het woord over van Marien.

Sylvie: Een vulling plaatsen vind ik het leukst. Daar komt veel bij kijken. Voor de patiënt is dat een minder leuke behandeling.

Beschrijver: In deze scene zijn ze klaar met het behandelen van de patiënt. Ze geven de patine een hand. We horen eerst Marien, dan de patiënt en daarna Sylvie. Sylvie vertelt vervolgens over waarom ze het beroep leuk vindt. In de video trekt ze handschoenen en poetst ze de stoel waar de patine in heeft gelegen.

Marien: Tot over een half jaar.

Sylvie: Alsjeblieft. Dan mag je die afgeven bij de balie.

Patiënt: Dat is goed.

Sylvie: Tot ziens.

Dit is iets voor mij omdat veel mensen zeggen dat ik erg zorgzaam ben. Ik hou ervan om mensen te helpen.

Beschrijver: Marien stelt een vraag aan Sylvie.

Kun jij de medicijnenlijst erbij halen? Ze assisteert heel natuurlijk. Een goede instelling en werkmentaliteit. Ze heeft het in zich. Hoi allemaal. Hier zitten mijn collega's. Wéér aan de taart. Lekker hoor. Ik wil uiteindelijk doorstuderen voor preventie-assistente. Dat kan intern. Bij jou in het nieuwe jaar, toch? - Ja. Het mooiste is mensen helpen. Als iemand pijn heeft, is het fijn om diegene zonder pijn te zien weggaan. Je ziet ze blij weer vertrekken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Tandartsassistent". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt mechatronische producten", "doet montage-, installatie- en reparatiewerk", "bouwt montage ondergrond", "werkt in een productieruimte", "zorgt voor een veilige werkplek". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Tandartsassistent" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en handig", "technisch en taakgericht", "samenwerkend", "overleggend", "geconcentreerd en leergierig", "overleggend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

De tandartsassistent is de spil van de tandartsenpraktijk. Je bereidt behandelingen voor, zorgt dat de juiste spullen op de juiste plek staan. Tijdens de behandeling help je de tandarts met het aangeven van instrumenten. Daarnaast maak je röntgenfoto’s, houd je de ruimtes schoon, maak je vervolgafspraken met patiënten en zorg je ervoor dat de dossiers op orde zijn. Dit is een afwisselende baan, omdat je kantoorwerk én medische handelingen combineert.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 99%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Als assistent in de gezondheidszorg staat het contact met patiënten centraal. Contact met patiënten verloopt steeds vaker digitaal. Denk bijvoorbeeld aan het elektronische patiëntendossier, een e-consult, of andere manieren van online contact met de patiënt. Als apothekersassistent, tandartsassistent of doktersassistent werk je altijd in teamverband. Dat doe je bijvoorbeeld in een apotheek, praktijk of ziekenhuis. Het is verantwoordelijk werk. Vaak wordt er zelfstandigheid van je verwacht. Vanzelfsprekend wil je de patiënt zo goed mogelijk helpen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Doktersassistenten zijn steeds meer de spin in het web. Zij coördineren het werk en hebben ondersteunende medische taken. De gezondheidszorg is voortdurend in beweging en doktersassistenten spelen een belangrijke rol in alle veranderingen. Bij huisartsen is er bijvoorbeeld sprake van meer digitalisering. Zoals e-consulten, elektronische patiëntendossiers en andere digitale contacten met de patiënt. De tandartsassistent werkt steeds vaker in een groter team en moet goed overweg kunnen met digitale technieken. Zo kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met mondscanners. Ook neemt de tandartsassistent preventietaken op zich en helpt bij ingrepen. Voor apothekersassistenten wordt communicatie en voorlichting aan patiënten steeds belangrijker. Werkzaamheden worden steeds meer ondersteund door digitalisering en automatisering, zoals een geneesmiddelen uitgifte automaat.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je bent communicatief sterk en vindt het leuk om contact met patiënten te hebben. Je staat open voor verandering in het werk. Je bent het gezicht voor de patiënt en samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden op de werkvloer. Je zet je digitale skills in om je werk goed uit te voeren.