Gastronoom/sommelier

  • 25169
  • Niveau 4
  • 3-4 jaar
  • bol, bbl

Gastronoom/sommelier

Houd jij van lekker eten en drinken? Wil jij daar je werk van maken? Dat kan! Met een chique woord noem je zo’n expert in eten en drinken een gastronoom/sommelier.

Opleiding

  • Wat leer je?

    Allereerst leer je om een goede gastheer/gastvrouw te worden en ontwikkel je je persoonlijke stijl. Je leert smaken combineren: gerechten met wijnen. Je leert wijnen kennen, hun herkomst en kenmerken. Je leert hoe je gasten kunt adviseren. Je leert samenwerken met de keuken en de bediening.

     

    De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

  • Wanneer word je toegelaten?
  • Na deze opleiding
  • Studie in cijfers

    Leerweg bbl
    Leerweg bbl
    Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
    6.6
    Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
    70%
    Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
    100%
    Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
    Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

    Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven er zijn voor jouw opleiding? Klik hier om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

  • Je bent als gastronoom/sommelier een volleerd gastheer/-vrouw en zeer gedreven in je vak. Een expert op het gebied van eten en drinken. Je weet hoe je zowel kleine als grote groepen ontvangt. Of het nu om een lunch, uitgebreid diner, receptie of een groot feest gaat. Jij kunt gasten alles vertellen over wijn. Hoe deze smaakt, waar die vandaan komt en waar die van gemaakt is. En je weet welke wijn het lekkerst smaakt bij welk eten. Je adviseert je gasten. En je overlegt met de keuken om de wijnen af te stemmen op het eten.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op werk

Kans op leerbaan

Kans op stage

  • Niet bekend
  • Geringe kans
  • Matige kans
  • Voldoende kans
  • Ruim voldoende kans
  • Goede kans

Zoeken