Apothekersassistent

Mensen de juiste medicijnen meegeven en voorlichten over het gebruik er van. Dat is het werk van de apothekersassistent.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je recepten van artsen voor patiënten moet lezen en verwerken tot de juiste medicijnen in de juiste hoeveelheden. Sommige medicijnen worden kant en klaar in de verpakking geleverd. Andere bereid je zelf. Dat gaat onder nauwe voorschriften want de gezondheid van patiënten staat boven alles. Je leert hoe je de voorraden beheert en hoe je de administratie bijwerkt.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 65%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 29%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Anouk Visser en praktijkopleider Nelleke Zilver over het vak van apothekersassistent.

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Apothekersassistent

Student: Anouk Visser

Praktijkopleider: Nelleke Zilver

Anouk staat bij een medicatieverdeelkast in een apotheek. Ze trekt een la open.

Beeldtekst:

Verzorgt de uitgifte van geneesmiddelen, voert medicatiebewaking uit en geeft advies en informatie over het gebruik van geneesmiddelen.

ANOUK VISSER: "Ik ben Anouk. Ik volg de opleiding Apothekersassistent en ik loop stage in de BENU apotheek in Enkhuizen."

NELLEKE ZILVER: "Mijn naam is Nelleke Zilver. Ik ben apotheker in BENU apotheek Molenweg in Enkhuizen. Wij zijn gehuisvest in een gezondheidscentrum. Dat is een hele fijne setting om goed samen te kunnen werken met huisartsen en wijkzorg."

ANOUK: "Mijn werkzaamheden op een dag zijn: de telefoon opnemen, bestellingen opruimen, recepten klaarmaken en aan de balie staan."

Anouk staat aan de balie. Aan de andere kant staat een klant.

ANOUK (TEGEN KLANT): "Er zit een dopje in. Dit mag u tweeënhalf keer per dag."

ANOUK (TEGEN DE CAMERA): "Ik heb aan het einde van de dag nog een uurtje om aan mijn opdrachten te werken van school."

NELLEKE: "Een van de dingen die heel belangrijk is bij het klaarmaken van geneesmiddelen is de medicatiebewaking, de medicatieveiligheid. Wij matchen het geneesmiddel dat op het recept wordt voorgeschreven met de rest van de medicatie en ook of het bij de patiënt past, bij zijn eventuele ziektebeelden."

ANOUK (TEGEN NELLEKE): "Ik heb hier een ontstekingsremmer voor deze meneer, maar hij is boven de 70. Daar moet dan eigenlijk een maagbeschermer bij."

NELLEKE (TEGEN ANOUK): Oké, ja, ik zie het. Heel goed opgemerkt."

ANOUK (TEGEN DE CAMERA): "Het lastigste aan de stage vind ik omgaan met gefrustreerde en boze mensen. Zeker nu met de geneesmiddelentekorten, dat we een oplossing proberen te zoeken en sommige mensen vinden dat lastig om te horen."

Anouk filmt zichzelf. Achter haar staat een open medicatie-afhaalautomaat van binnenuit gezien.

ANOUK (IN VLOG): "Ik ben Anouk en ik ben op dit moment de medicatie voor onze patiënten in de afhaalautomaat aan het zetten."

NELLEKE: "Ik vind het heel belangrijk dat een student goed leert luisteren. Empathisch communiceren is heel belangrijk."

Anouk en Nelleke staat naast elkaar.

NELLEKE: "Wat heel leuk is aan Anouk, is, als ze een collega hoort zeggen: 'Ik heb iets lastigs,' dan gaat ze er als een speer naartoe en dan gaat ze meeluisteren."

ANOUK: "Ja."

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Vakfacts apothekersassistent

- controleert het (digitale) recept en de medicatie bij uitgifte

- verwerkt patiëntinformatie

- adviseert over gezondheid, preventie en veilig gebruik van medicatie

- werkt multidisciplinair samen met onder andere artsen, thuiszorg, ziekenhuis, gezondheidscentra

Skills

- sociaal en hulpvaardig

- communicatief

- nauwkeurig

- vakkundig en leergierig

- samenwerken

- kan omgaan met diversiteit van patiënten

Dit is een productie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt, met als bijschrift: Wij leiden vakmensen op.

Beroep

Als apothekersassistent geef je geneesmiddelen aan mensen op recept van een arts. Je geeft advies en voorlichting over het juiste gebruik van de geneesmiddelen. Je werkt nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen. Samen zorg je ervoor dat de cliënt zo goed en vakkundig mogelijk geholpen wordt.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als assistent in de gezondheidszorg staat het contact met patiënten centraal. Contact met patiënten verloopt steeds vaker digitaal. Denk bijvoorbeeld aan het elektronische patiëntendossier, een e-consult, of andere manieren van online contact met de patiënt. Als apothekersassistent, tandartsassistent of doktersassistent werk je altijd in teamverband. Dat doe je bijvoorbeeld in een apotheek, praktijk of ziekenhuis. Het is verantwoordelijk werk. Vaak wordt er zelfstandigheid van je verwacht. Vanzelfsprekend wil je de patiënt zo goed mogelijk helpen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Doktersassistenten zijn steeds meer de spin in het web. Zij coördineren het werk en hebben ondersteunende medische taken. De gezondheidszorg is voortdurend in beweging en doktersassistenten spelen een belangrijke rol in alle veranderingen. Bij huisartsen is er bijvoorbeeld sprake van meer digitalisering. Zoals e-consulten, elektronische patiëntendossiers en andere digitale contacten met de patiënt. De tandartsassistent werkt steeds vaker in een groter team en moet goed overweg kunnen met digitale technieken. Zo kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met mondscanners. Ook neemt de tandartsassistent preventietaken op zich en helpt bij ingrepen. Voor apothekersassistenten wordt communicatie en voorlichting aan patiënten steeds belangrijker. Werkzaamheden worden steeds meer ondersteund door digitalisering en automatisering, zoals een geneesmiddelen uitgifte automaat.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent communicatief sterk en vindt het leuk om contact met patiënten te hebben. Je staat open voor verandering in het werk. Je bent het gezicht voor de patiënt en samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden op de werkvloer. Je zet je digitale skills in om je werk goed uit te voeren.